Elementy potrzebne do utrzymania ognia:

  • Łatwopalny materiał taki jak np. drewno, kora brzozowa, igliwie
  • Czynnik zapalający czyli np. zapałka
  • Tlen

Najpopularniejsze stosy ogniskowe:

 

WigwamDogodne do gotowania i ogrzewania się (zużywa wiele opału). Podpałkę wstępną należy umieścić pośrodku przygotowanego miejsca wokół wbitego w ziemię kołka, z otwarciem od strony nawietrznej dla zapewnienia ciągu. Ognisko należy osłaniać od wiatru zapalając je od strony nawietrznej. Jest chyba najpopularniejszym typem ogniska. O wbity w środek pal opiera się ze wszystkich stron drobniejsze patyki, pamiętając jednak by od strony nawietrznej zapewnić przestrzeń, przez którą dopływać będzie tlen. Ten typ ogniska zużywa wiele opału, jest jednak doskonały do ogrzewania się i suszenia obuwia oraz odzienia. 

 

 

Studnia - Sam rdzeń stosu pozostaje bez zmian, czyli musi być tam coś, co się zapali. Natomiast boki układamy z równej długości polan. Zapewnia dużo ciepła i światła dzięki dużemu dopływowi powietrza. Dlatego może ono służyć do gotowania i sygnalizacji. Polana okłada się tak by tworzyły ażurową konstrukcję, podobną do kraty, która zapewnia dostęp tlenu i wytwarza efekt komina, przez co ogień bucha z wielką werwą. 

 

 

 

Piramida - Budowana jest podobnie jak studnia z tą różnicą, że każde "piętro" układamy z coraz krótszych bierwion (pełnych warstw drewna, a nie z ażurowej konstrukcji). Takie ognisko pali się długo i można je wykorzystać jako ogień na całą noc.